A Spirulina szedése és annak eredete

Spirulina szedése

1. A kezdetek

A Spirulina szedése, a tengeri szervezetek fogyasztása közel egyidős az emberiséggel. Azt ugyan nem tudjuk megmondani, hogy a Spirulina fogyasztása mikor kezdődött, de azt tudjuk, hogy az algák táplálkozási célú felhasználásával kapcsolatos első írásos források a 16. századra nyúlnak vissza.

Bernal Díaz del Castillo (1492–1585), a konkvisztádor Hernán Cortés krónikása szerint, az azték városok piacai igazán színes látványt nyújtottak. Itt szinte mindent lehetett kapni a ragyogó drágaköveken keresztül állatgyógyszerekig, az alapvető élelmiszerektől a luxuscikkekig. A leírás szerint az aztékok azonban a legnagyobb becsben egy kis, zöld színű süteményt/pogácsát tartották. Ezt “tecuitlatl” néven emlegették, és amellyel hasonlóképp kereskedtek, mint az európaiak a sajttal. Cortést és a spanyolokat zavarba hozta ez a kis „zöld sár”. Sosem kóstolták meg, de az aztékok szerint az íze kiváló volt.

2. Az aztékok titka

A Spirulina szedése tehát mindennapos dolog volt az ősi indián kultúrában. Az aztékok csónakjaikról úgy gyűjtötték a Spirulina algát, hogy egy sűrű szövésű hálót dobtak a víz felszínére, majd lassan kihúzták, és a beletapadt Spirulinát a csónakba tették. Az így begyűjtött zöld masszát a parton kialakított teraszokra, padokra halmozták, 3–4 cm vastagságúra egyengették, és a napon szárították, amíg kb. 2–3 mm vastagságúvá nem száradt.
A későbbi útleírások egy kissé árnyalják a képet, és olykor össze is zavarják a késői korok olvasóit, hogy az aztékok hogyan is fogyasztották a “tecuitlatl”-t. Az biztosnak látszik, hogy elsődlegesen kenyérbe/lepénybe töltve ették. Az így kapott étel íze – a leírások szerint – hasonlatos volt a sajtéhoz. Különböző gabonákat kevertek még hozzá, valamint egy paradicsomból, chili paprikából és különböző fűszerekből álló szósszal ízesítették, amit “chilmolli” néven neveztek.

3. A Spirulina szedése segített a futároknak

Azt mondják, hogy Montezuma nagyon szerette a halat, de a legközelebbi hely, ahonnan friss halat lehetett szerezni, az a Mexikói-öbölben volt, a királyi palotától közel 300 km-re. Ezért rendszeresen futárok futottak a palotától az öbölig és vissza. A feljegyzések szerint naponta közel 200 km-t tudtak futva megtenni. Rövid pihenőiken a tasakban magukkal vitt Spirulina porból és friss vízből álló frissítő, regeneráló italt készítettek, majd folytatták útjukat.

A Spirulina szedése, és a Spirulina-használat kultúrája azonban nem az aztékoktól, hanem a majáktól ered. Moorhead és társai összefoglaló munkájukban említik, hogy történelmi bizonyítékok vannak arra nézve, miszerint i.sz. 300–900 közt a maják már ismerték és fogyasztották a Spirulinát. Az aztékok pedig a legyőzött toltékoktól tanulhatták meg az algával kapcsolatos teendőket. Ma már sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen szedhetjük egyszerűen tabletta formában. Ha pedig valami igazán különlegesre vágysz, akkor próbáld ki a finom és egészséges Spirulinás gabonapelyhet!

Forrás: Spirulina
Összeállította: Fődi Attila, Dr. Babulka Péter, Dr. Szabó László Gy.

4 hozzászólás

4 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..