A pecsétviaszgomba mire jó?

Pecsétviaszgomba mire jó

1. Mióta ismerjük a pecsétviaszgombát?

Ha szeretnéd tudni, hogy a pecsétviaszgomba mire jó, nagyon messzire kell visszamennünk a történelemben. A Ganoderma felhasználási területeit, gyógyászati előnyeit a hagyományos orvoslásban, főleg a távol-keleti gyógymódokban sokkal előbb ismerték, mint amit a kémia és a biológia szerkezetre vagy hatásra vonatkozó bizonyítékai ma sejtetnek. Foglaljuk össze a legfontosabb tényeket. A távol-keleti országokban, elsősorban Kínában, Japánban, Koreában és Malajziában ősidők óta ismerik a pecsétviaszgombát. Főleg a kínai tradicionális gyógyászatban használták, erről számos cikket olvashatunk. TCM = Traditional Chinese Medicine kezdőbetűinek rövidítése, ma már gyakran így nevezik az írott és elektronikus forrásmunkákban, a magyar elnevezés megfelelő rövidítése: HKO, azaz Hagyományos Kínai Orvoslás.

A halhatatlanság gombájának nevezték, több mint 4000 éve ismerik és használják. Hasonló jelentőségű, mint a ginszeng. Már a Han dinasztia idején (kereken Kr. e. 200-tól Kr. u. 200-ig) lingzhi néven említik. A dinasztia tagja, Wu császár a Ganoderma gombában a halhatatlanság egyik eszközét látta és ezért a palota falain belül tartotta. A gomba jelentőségét mutatja, hogy a Yuan dinasztia időszakától (1280–1368) kezdve a pecsétviaszgomba motívuma díszítő elemként előfordult öveken, bútorokon, festményeken, ékszereken. Az északi Song- dinasztia császára, Zhenzong elrendelte, hogy a birodalomban található összes pecsétviaszgombát gyűjtsék össze. A feljegyzések szerint 10 ezer gombát sikerült összegyűjteni.

2. A pecsétviaszgomba mire jó?

Az élet meghosszabbítására használatos gomba iránti kereslet a kínai és japán kultúrákban még hosszú ideig fennmaradt és ma is él. Az uralkodók varázslatos gyógyszerének tartották, használata sokáig a császárok kiváltsága volt. A Ganoderma lucidum fogyasztása elősegítette a fiatalság, az egészség és az életerő fenntartását, meghosszabbította az életet. Mind a mai időkig megőrizte előnyeit. Világszerte elismerik értékét. Még az igen szigorú Food and Drug Administration (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, FDA) is engedélyezte étrend-kiegészítőként való felhasználását. Kínában – ahogyan már említettük – hivatalos a gyógyszerkönyvekben. Kiterjedt és kúraszerű alkalmazása javítja az immunrendszer működését, segít a leromlott egészségi állapotú betegek gyógyulásában, kiemelt jelentősége van a gyomor-, a vastagbél-, a máj- és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében és a kemoterápia mellékhatásainak kivédésében. Napjainkban por alakban vagy kapszula formájában fogyasztható.

A nevek jelentése is a különleges hatásra utal! A pecsétviaszgomba különböző elnevezései az egyes távol – keleti nyelvekben:

  • kínai: Lingzhi (jelentése: szellemek/istenek gombája, halhatatlanok (gyógy)füve, szerencse (gyógy)fű)
  • japán: Reishi (jelentése: tízezer év gombája [ami azt jelenti, hogy aki rendszeresen fogyasztja, tízezer évig – az öröklét ázsiai megfelelője – is élhet], szerencse gombája [ezt azért kapta, mert rendkívül nehéz rátalálni egy használható példányra], majmok széke/trónja gomba, majom gomba, Koson [barbár unoka/unokája] szeme)
  • koreai: Yŏngji (jelentése: az örök ifjúság (gyógy)füve [szó szerint: a meg nem öregedés füve])

Felhasznált forrás:

A Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum). Összeáll. Dr. Szabó László Gy., Dr. Babulka Péter. Fődi Attila. Budapest: DXN Europe Kft., 2011. 30 p.

Dr. Lelley, Jan: A gombák gyógyító ereje: Mikoterápia az egészség szolgálatában. Ford. Dr. Lelley János. Budapest: Mezőgazda Kiadó, 1999. (Die Heilkraft der Pilze). 155 p. ISBN 963 9121 746

Babulka Péter – Szabó László Gyula – Fődi Attila: Erény és Bizalom; Képes, Szelektív gyógynövény és – gomba ismertető. Budapest: DXN Europe Kft, 2012; ISBN 978-963-08-1641-0

2 hozzászólás

2 Comments

  1. […] A közelmúltban végzett kínai kutatások arra irányulnak, hogy újabb bizonyítékokat szerezzenek a következő betegségek kezelésének hatékonyságára: öregedésgátlás (életkor meghosszabbítása), érelmeszesedés gátlása, vérkeringés javítása, krónikus vírusos májgyulladás, férfi szexuális funkciózavar, hiperkoleszterinémia, időskori immunműködés, kemoterápia által okozott mérgezés, kábítószer által fellépő immunszuppresszió, antikarcinogén és antitumor aktivitás, immunstimuláns hatás. Egy másik blogbejegyzésemben részletesen írok arról, hogy a pecsétviaszgomba mire jó. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..