Gyógynövények gyógyhatásai

gyógynövény, gyógynövények gyógyhatásai

1. Pro és kontra

A gyógynövények gyógyhatásai egy sokat vitatott kérdés, amivel azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a médiában is. Az utóbbi néhány évtizedben a gyógynövények és más természetes eredetű anyagok öngyógyításban, egészségmegőrzésben, valamint a betegségek megelőzésében és kezelésében betöltött szerepe komolyan felértékelődött. Sajnos ezzel párhuzamosan megnőttek a termesztett pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum), természetes eredetű anyagok, illetve készítmények terápiás célú ajánlásai terén tapasztalható kedvezőtlen jelenségek is. Nemcsak hazánkban, hanem Európában és más kontinensek országaiban is.

2. A tudomány szerepe

Annak érdekében, hogy a gyógynövények és a belőlük előállított különböző készítmények alkalmazása biztonságos és eredményes lehessen, valamint főként a szakhatósági munkák és az orvosok gyógyító munkájának segítése érdekében számos előrelépés történt. Az 1980-as évek elejétől gyógynövény értékelő tanulmányok, összegzések és ajánlások láttak napvilágot különböző tudományos szervezetek, szakhatóságok, gyógyszer-értékelésekkel foglalkozó testületek szakembereinek jóvoltából. Ilyen monografikus feldolgozások az E-, az ESCOP-, a WHO-, az EMEA, az Alternative Medicine Review, a Medline Plus és egyéb értékelő monográfiák. Tehát a gyógynövények gyógyhatásai a tudományos kutatók érdeklődését is felkeltették.

Ezen tanulmányokban és összegző értékelésekben több mint 400-féle növényi összetevőre, ill. gyógynövényre vonatkozóan találhatók adatok. Többek között a hatóanyagokra, a várható hatásokra, az indikációkra, az ellenjavallatokra és az egyes gyógynövényekből előállított kivonatokkal végzett állatkísérletek és humánvizsgálatok eredményeire vonatkozóan. Az e forrásokban található, tudományos bizonyítékokon alapuló adatok több helyen is felhasználhatóak. A gyógynövény-kivonatokat és növényi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszer-, gyógytermék- és étrend-kiegészítő készítmények engedélyeztetésével, vagy értékelésével foglalkozó szakembereknek biztosan hasznosak. De a termékfejlesztéssel foglalkozó szakembereknek, a gyógynövényismeret és a fitoterápia oktatóinak, a gyakorló gyógyszerészeknek, ill. étrend-kiegészítő készítmények forgalmazóinak is segítséget adhatnak. Nem csak a mindennapi munkához, hanem egy-egy felvetődő szakmai kérdés megválaszolásához is.

3. Az elismert gyógynövények gyógyhatásai

Hasonló tudományos munkák összeállításának igénye vetődik fel a gyógyító gombák és a tengeri szervezetek esetében is. Egyre több állatkísérletes adat, humán vizsgálati eredmény, ill. terápiás tapasztalat válik ismertté és közkinccsé ebben a témában is. Gyógyításra alkalmazható gombákat, algákat tartalmazó, és az esetek legnagyobb részében nem gyógyszerként vagy gyógyhatású készítményként forgalomba kerülő készítményekről, kivonatokról, természetes anyagokról vagy elkülönített és standardizált vegyületekről (pl. gyógygombákból kinyert anyagokról).

Örömteli tény, hogy az európai és a hazánkban érvényben lévő gyógyszerkönyvekben (Ph. Eur. 6. és Ph. Hg. VIII.) több mint 200 növényi komponens található, igazolva, hogy a gyógynövényeknek és a természetes anyagoknak helyük van a modern terápiában. Emellett jó tudni azt is, hogy a gyógyszerészek és az orvosok által jól ismert Szabványos Vényminták gyűjteményében (Formulae Normales VII.) is találhatók értékes gyógynövény alapú készítmények. Ide tartoznak például a sokunk által ismert, ipekakuána gyökeret vagy kakukkfű kivonatot tartalmazó köhögéscsillapító orvosságok.

A természetes anyagok leírásában megadott napi adagok minden esetben száraz állapotban lévő anyagokra (gombákra, gyógynövényekre stb.) vagy azokkal egyenértékű kivonatokra és hatóanyagokra vonatkoznak. Ezen felül jó támpontot adhatnak az egyes készítmények várható hatásainak igényesebb értékeléséhez.

Felhasznált forrás:

A Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum). Összeáll. Dr. Szabó László Gy., Dr. Babulka Péter. Fődi Attila. Budapest: DXN Europe Kft., 2011. 30 p.

Dr. Lelley, Jan: A gombák gyógyító ereje: Mikoterápia az egészség szolgálatában. Ford. Dr. Lelley János. Budapest: Mezőgazda Kiadó, 1999. (Die Heilkraft der Pilze). 155 p. ISBN 963 9121 746

Babulka Péter – Szabó László Gyula – Fődi Attila: Erény és Bizalom; Képes, Szelektív gyógynövény és – gomba ismertető. Budapest: DXN Europe Kft, 2012; ISBN 978-963-08-1641-0

1 Comment

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..