Gyógynövény tea Ázsiából

Gyógynövény tea

1. A tea

A gyógynövény tea számtalan változata ismert a világ a különböző pontjain. A mintegy 5000 éve ismert közönséges teacserje (Comellia sinenses) vadon termésének előfordulását ez ideig Kína, Északkelet – India (Assam), Burma és Thaiföld hegyvidékeiről jelezték. A vadon növő teacserje magassága elérheti a 10 métert, de a termesztett tea csak kb. 6 méter magas, örökzöld cserje.

Mint minden, eltérő éghajlati viszonyok közt élő növény esetében, a teának is különböző változatai fejlődtek ki. Az enyhén fagytűrő kínai (levelei nyúltak és keskenyebbek) és a fagyérzékeny indiai változat (levelei nagyobbak és oválisak). Jelenleg több mint 3000 teaféleség ismert! A teát különböző fermentáltsági állapotban fogyasztják.

2. A tea fajtái

gyógynövény, tea

Gyógynövény tea

Zöld tea: a leveleket gyűjtés után nem fermentálják, hanem a leszüretelt leveleket egy tálcára terítik, és száraz, forró levegővel vagy gőzzel hőkezelik. A leveleket ezután sodorják, majd enyhén pörkölik.

Fekete tea [vörös tea]: a leszüretelt leveleket fonnyasztják, sodorják vagy aprítják, majd párás, meleg helyen füllesztik ill. fermentálják. A fermentáció befejeztével sötétre színeződött leveleket forró levegővel szárítják.

Oolong tea: a levelek 10 — 50%-os fermentáláson esnek át. A kisebb mértékben fermentált tea neve pouchong tea. A hazánkban is kapható kínai gyógynövény tea keverékekre inkább az oolong tea használata jellemző.

Fehér tea: főképp Fucsien és Jünnan tartományból származik. Alapanyagát a teacserje bimbója vagy a bimbó alatti első levél adja. A tea összes felhasználási formája közül ennek a legmagasabb az antioxidáns tartalma.

A különböző fermentáltságú teák hatóanyagtartalma eltérő. A gyógynövények hatásairól részletesebben írok egy másik blogbejegyzésemben.

3. A gyógynövény tea legkülönlegesebb változata

A Spica Tea ősi kínai recept alapján készült, öt különböző gyógynövény: közönséges gyíkfű, egzotikus ízű mandarinhéj, frissítő mentalevél, édesgyökér és Ganoderma-kivonat keveréke. Hidegen és melegen is fogyasztható, frissítő hatású, egzotikus ízű ital.

Összetevők:

  • közönséges gyíkfű (SpicePrunella)
  • mandarin héj (Pericorpium Citri reticulatae)
  • mezei menta (Herba Menthae)
  • édesgyökér (Radix Glycyrrhizae)
  • pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidium)

Tudtad, hogy:

• a Spica Teát Ázsiában nem forrázák, hanem lobogó vízbe téve pár percig főzik? A kínai orvosok szerint az így elkészült „gyógy-leves” (kínaiul: yao-tang) több hatóanyagot tartalmaz, mint a forrázat.
a kínai orvosok a gyógynövény tea fogyasztást ízesítés nélkül ajánlják? Próbáld ki a Spica teát önmagában, külön ízesítés nélkül!
• a kínai nyelvű források szerint a keverék fő feladata a testben felgyűlt hő elvezetése?

Tartósítószert, mesterséges színezéket, hozzáadott íz- és aromaanyagokat, adalékanyagokat, állati eredetű összetevőket és gabonát nem tartalmaz!

Tápanyagtartalom

100 g-ban 2 g-ban
Energia: 337,0 kcal 16,85 kcal
Szénhidrát: 72,46 g 3,62 g
Fehérje: 1,24 g 0,06 g
Zsír: 9,10 g 0,46 g

Nettó súly: 20 tasak x 5 g

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..