Ganoderma por

Ganoderma por

1. Hogyan készül a Ganoderma por?

A Ganoderma por nem más, mint a pecsétviaszgomba (latinul Ganoderma lucidum) porrá őrölt változata. A távol-keleti hagyományos gyógyászatban az egész termőtestet, ill. kalapot használják fel, de újabban külön gyűjtik a spórákat, mert egyes adatok szerint ezek még több hatóanyagot tartalmaznak. Nem lehet kis munka a spórák összegyűjtése és készítmények formájában való megjelenítése! Sokkal gyakoribb, hogy a vadon termő vagy a termesztett és száraz gombát megdarálják. Az így nyert Ganoderma por közvetlenül fogyasztva, teaként elkészítve vagy kapszulákba téve adagolható. Ha kivonatot (extraktumot) készítenek belőle, akkor általában tizedannyi elegendő a hatás kifejtéséhez, mintha nyers (nem kivont) port alkalmaznának.

2. Milyen célokra lehet felhasználni?

Az ősi, távol-keleti kultúrákban valódi csodaszernek számított. Ha a mai tünet- és betegségnevekkel fejezzük ki sokféle alkalmazását, akkor a következőket sorolhatjuk fel: ideggyengeség (neuraszténia), hosszan tartó betegség által okozott gyengeség, álmatlanság (insomnia), étvágytalanság (anorexia), szédülés, fáradékonyság, idült májgyulladás (krónikus hepatitis), magas koleszterinszint (hiperkoleszterinémia), gombamérgezések esetén ellenszer (antidotum), koronária-szívbaj, magas vérnyomás (hipertenzió), magaslati rosszullét megelőzése, daganat, köhögéssel járó időskori légcsőhurut.

A közelmúltban végzett kínai kutatások arra irányulnak, hogy újabb bizonyítékokat szerezzenek a következő betegségek kezelésének hatékonyságára: öregedésgátlás (életkor meghosszabbítása), érelmeszesedés gátlása, vérkeringés javítása, krónikus vírusos májgyulladás, férfi szexuális funkciózavar, hiperkoleszterinémia, időskori immunműködés, kemoterápia által okozott mérgezés, kábítószer által fellépő immunszuppresszió, antikarcinogén és antitumor aktivitás, immunstimuláns hatás. Egy másik blogbejegyzésemben részletesen írok arról, hogy a pecsétviaszgomba mire jó. Ha pedig egy valóban kiváló minőségű Ganoderma port szeretnél kipróbálni, ezt a terméket javaslom Neked, mivel ez garantáltan 100% pecsétviaszgombából készült.

3. A Ganoderma por fajtái

Érdekességként említhető meg, hogy a hagyományos kínai orvoslásban, akárcsak Japánban, a termőtest színe és íze szerint csoportosították a fontosabb hatásokat. A reishi kék és savanyú típusa (jap. aoshiba) javítja a látást és májműködést, valamint idegnyugtató. A vörös és keserű (jap. akashiba) javítja a belső szervek működését, a memóriát, az életképességet. A sárga és édes (jap. kishiba) erősíti a lép működését, léleknyugtató. A fehér és csípős (jap. shiroshiba) javítja a tüdő működését, bátorságot és erős akaratot ad. A fekete és sós (jap. kuroshiba) védi a vesét. A bíborszínű és édes (jap. murasakishiba) erősíti a hallást, az ízületeket és az izmokat, javítja a szervezet harmóniáját. Ennél jóval több variációról is olvashatunk a kínai és japán szakirodalomban.

A tápláló (nutritív) értékű vegyületcsoportok közül a pecsétviaszgomba fehérje-, zsír-, szénhidrát- és rosttartalma említhető meg. E tekintetben nincs jelentős eltérés a vadon termő vagy a termesztett gombák között. A kivonási eljárások alkalmazása a nyersfehérje és a szénhidrátok feldúsulását okozzák a nyersrost rovására. A termőtestből, micéliumból és spórából eddig mintegy 400 bioaktív vegyületet mutattak ki, főleg triterpenoidokat, poliszacharidokat, nukleotidokat, szteroidokat, zsírsavakat, proteineket (peptideket) és nyomelemeket.

Felhasznált forrás:

A Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum). Összeáll. Dr. Szabó László Gy., Dr. Babulka Péter. Fődi Attila. Budapest: DXN Europe Kft., 2011. 30 p.

Dr. Lelley, Jan: A gombák gyógyító ereje: Mikoterápia az egészség szolgálatában. Ford. Dr. Lelley János. Budapest: Mezőgazda Kiadó, 1999. (Die Heilkraft der Pilze). 155 p. ISBN 963 9121 746

Babulka Péter – Szabó László Gyula – Fődi Attila: Erény és Bizalom; Képes, Szelektív gyógynövény és – gomba ismertető. Budapest: DXN Europe Kft, 2012; ISBN 978-963-08-1641-0

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..