A Ganoderma gomba hatásai

Ganoderma gomba hatásai

1. Mi az a Ganoderma gomba?

A Ganoderma gomba hatásai egy igen összetett téma, érdemes előtte alaposan megismerni magát ezt a gombát. A pecsétviaszgomba (latinul Ganoderma lucidum) már a nyugati országokban is egyre ismertebb és elismertebb gyógygomba, mely Ázsiában széles körben elterjedt, de hazánkban is honos.

A távol-keleti országokban, elsősorban Kínában, Japánban, Koreában már 4000 éve ismerik. Főleg a hagyományos kínai gyógyászatban (a továbbiakban: HKO) használták. Hasonló jelentőségű, mint a ginszeng. Már a Han dinasztia idején (Kr. e. 200-tól Kr. u. 200-ig) lingzhi néven említik. A dinasztia tagjai, Wu császár e gombában a halhatatlanság egyik eszközét látta és ezért a palota falain belül tartotta.

A kifejlett termőtestre jellemző vegyületek:

 • terpenoidok (eddig több mint 140 vegyületet azonosítottak, főként különböző triterpéneket)
 • szénhidrátok (főként immunmoduláns hatású poliszacharidok)
 • proteinek, nukleotidok
 • egyéb vegyületek (pl. szerolok, cerberozidok, stb.)

A micéliumra jellemző vegyületek:

 • terpenoidok
 • laktonok
 • alkaloidok
 • poliszacharidok és szerinek (nitrogén mentes poliszacharidok)

2. Mik a Ganoderma gomba hatásai?

Fentiek ismeretében elmondható, hogy kiterjedt és kúraszerű alkalmazása javítja az immunrendszer működését, segít a leromlott egészségi állapotú betegek gyógyulásában, kiemelt jelentősége van a gyomor-, a vastagbél, a máj- és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében és a kemoterápia mellékhatásainak kivédésében.

Publikációk sora bizonyítja, hogy alternatív adjuvánsként használják leukémia, karcinóma, hepatitis és diabetes betegségek esetén. A legtöbb esetben azonban hiányoznak az elfogadható bizonyítékként szükséges kontroll vizsgálatok. Az utóbbi évtizedben már egyre több igényes beszámoló közlemény jelenik meg a terápiás alkalmazhatóságról.

Számos preklinikai és klinikai vizsgálat számol be farmakológiailag igazolt hatásokról. A publikált adatok immunmoduláns, érelmeszesedés – gátló, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, kemopreventív, radiopnotektív és antitumor aktivitásokról nyújtanak tájékoztatást. De olyan hatásokról is beszámolnak, miszerint elősegíti az alvást, csökkenti a véralvadást és a vércukor – szintet, a vér lipidtartalmát, továbbá májvédő, gyomorfekély – ellenes, antioxidáns, szabadgyök – fogó, öregedést gátló, sőt antibakteriális és antivirális (ide értve HIV-ellenes hatását is). Napjainkban por alakban vagy kapszula formájában fogyasztható.

3. További érdekességek a Ganoderma gombáról

Tudtad, hogy:

 • a pecsétviaszgomba legelső, orvosi szempontból értékelhető említése, Shen Nong: Bencaojing c. műve az i.e. ll-l. századból maradt ránk? Ebben már szerepelnek a Ganoderma gomba hatásai.
 • az ősi kínai források a lingzhi 5 ill. 6 színváltozatát írták le? A modern tudomány idővel bebizonyította hogy nem mind Ganoderma, de mind rendelkezik gyógyhatással.
 • Japánban 1977-től Krestin néven Ganoderma-poliszacharidokat is tartalmazó gyógyszert hoztak forgalomba, melyet 1980 óta a daganatos betegek kiegészítő kezelésében hivatalosan használnak?
 • a porított gomba leves készítésre is alkalmas? A kínai konyha több tucat receptet tartalmaz, melyekhez Ganoderma gombát is használnak. Magyarul azonban eddig egyedül Dr. Chen Zhen: “A gyógyító kínai konyha: Válogatás ötezer év hagyományos receptjeiből” c. több kiadást is megélt könyvében található egy recept, amely a Ganoderma gomba-leves készítését írja le.

A pecsétviaszgombával kapcsolatban bővebb felvilágosítást és kiterjedt irodalomjegyzéket találhatsz az alábbi kiadványokban:

A Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum). Összeáll. Dr. Szabó László Gy., Dr. Babulka Péter. Fődi Attila. Budapest: DXN Europe Kft., 2011. 30 p.

Dr. Lelley, Jan: A gombák gyógyító ereje: Mikoterápia az egészség szolgálatában. Ford. Dr. Lelley János. Budapest: Mezőgazda Kiadó, 1999. (Die Heilkraft der Pilze). 155 p. ISBN 963 9121 746

Babulka Péter – Szabó László Gyula – Fődi Attila: Erény és Bizalom; Képes, Szelektív gyógynövény és – gomba ismertető. Budapest: DXN Europe Kft, 2012; ISBN 978-963-08-1641-0

5 hozzászólás

5 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..