Az ananász csodálatos, gyógyító hatásai

Ananász

1. Te szereted az ananászt?

Az ananász a trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben előforduló növény. Hasonlóan sok más egzotikus gyümölcshöz, őshazája Közép- és Dél-Amerika. Magyarországon nagyjából a 19. század közepén terjedt el. De ezeket az adatokat szinte mindenki tudja, és ennek a blog-bejegyzésemnek sem az a célja, hogy botanikai ismertetőt tartsak. Ennél sokkal érdekesebb, és kevésbé ismert tény, hogy az ananász fogyasztása roppant egészséges, már-már a „gyógynövény” kategóriáját súrolja.

Persze, ez sem mindegy, hogy hogyan és milyen formában fogyasztod. Ha veszel valamelyik bevásárlóközpontban vagy nagyáruházban (tisztelet a kivételnek), akkor nagy valószínűséggel egy olyan példányt viszel haza, amit mesterséges körülmények között termesztettek. Aztán még éretlen állapotban leszedtek, majd a szállítás során, hatalmas kamionokban, gyorsított eljárással érleltek. Gondolom, nem szükséges taglalnom Neked, hogy az ilyen módon „termesztett és leszüretelt” ananász mennyi vitamint és értékes hatóanyagot tartalmaz…

Hasonló a helyzet a konzervek formájában kapható ananásszal is, a tartósítás érdekében teletömik mindenféle mesterséges konzerváló anyagokkal és ki tudja még milyen vegyszerekkel. Persze bizonyára akadnak itt is kivételek, nem szeretnék általánosítani.

Erre most kérdezhetnéd, hogy jó-jó, de honnan szerezhetnél be itt Magyarországon garantáltan friss forrásból ananászt? Én azt mondom, hogy igazából nem is feltétlenül szükséges friss gyümölcs formájában beszerezned ahhoz, hogy élvezhesd Te is az egészségedre gyakorolt kedvező és jótékony hatásait. De ne szaladjunk ennyire előre!

2. Miért egészséges az ananász?

1957 óta az ananászt széles körben alkalmazzák orvosi célokra Európában, az USA-ban, Japánban és Koreában. Ugyanis a Föld egyik legkedveltebb trópusi gyümölcse, az ananász igen gazdag vitaminokban, ásványi sókban és tartalmaz egy ún. bromelain enzimet. Ha pedig az ananász erjesztési folyamaton megy keresztül, az elősegíti, hogy a tápanyagok, pl. a fehérjék, kisebb, jobban felszívódó anyagokra bontva könnyebben szívódjanak fel.

A világ minden részén végzett tudományos kutatások és orvosi jelentések szerint az ananász enzimeinek az alábbi funkciói vannak:

 • mérséklik a keringési zavarokat
 • gyulladás csökkentő hatásúak
 • megelőzik a thrombocyták (vérlemezkék) összetapadását
 • megszüntetik az érelzáródásokat
 • részt vesznek a szöveti pH-érték szabályozásában
 • savas szöveti kémhatás esetén csökkentik a vér viszkozitását (sűrűségét)
 • javítják az immunrendszer hatékonyságát
 • optimalizálják a bélrendszer működését
 • optimalizálják a légzőfunkciókat
 • serkentik a szervezet öngyógyító képességét
 • csökkentik az izom- és izületi fájdalmakat

Még mielőtt azonban elkezdenél házilag ananászt erjeszteni, hadd hívjam fel a figyelmedet egy különleges „üdítőitalra”, aminek sokan még csak a létezéséről sem tudnak. Ennek pedig az az egyik elsődleges oka, hogy „hagyományos” kereskedelmi / bolti forgalomban nem kapható. Egy malajziai cég, a DXN gyártja, és kizárólag a saját hálózatán belül terjeszti, ezért nem láthattad még reklámokban, vagy a boltok polcain. Pedig egy nagyon különleges és finom, szinte folyékony gyógyhatású készítménynek minősülő termékről van szó, ami Magyarországon igazi kuriózumnak számít.

3. A legkülönlegesebb ananászlé

Ez pedig a DXN Cordypine, ami természetes módon erjesztett ananászlé és Cordyceps keveréke. A Cordyceps, magyarul kínai hernyógomba a természet egyik igazi csodája, valódi ajándék az emberi szervezetnek. Már önmagában is rengeteg pozitív hatása van az egészségre, de erre most nem térnék ki részletesen, hiszen erről már írtam egy másik cikkemben.
Ami viszont mindenképpen érdemes még megemlíteni, hogy a DXN Cordypine-ban nincs tartósítószer, színezék és ízfokozó sem. Hozzáadott cukrot tartalmaz ugyan (a még finomabb íz érdekében), viszont egy koleszterin mentes, egzotikus ízű, frissítő hatású, és rendkívül egészséges üdítőital.

A DXN Cordypine kiváló minőségű Cordyceps és fermentált ananászlé nagyszerű keveréke. Ez az alkoholmentes ital kiválóan ötvözi a kínai hernyógomba hatóanyagait az ananász fementálása közben képződött enzimekkel, melyek kölcsönösen erősítik egymás hatását. Még felsorolni is nehéz volna, hogy e kettő összetevőnek (ananász + gyógygomba) mennyi pozitív hatása van az egészségre. Ha nem hiszed, próbáld ki!

Ha pedig első ránézésre kicsit borsosnak tartod az árát, javaslom, hogy vizsgáld azt is meg, mit és milyen minőségben kapsz a pénzedért. Erről már írtam részletesen egy másik cikkemben is a ganoderma kávé ára kapcsán, most itt csak arra gondolok, hogy számolj utána, hányféle vitamint válthatsz ki a DXN Cordypine szedésével, ill. az előbbiek alapján már azt is látod, hogy akár a fogyókúrádban is segíthet. Maradj Te is egészséges az ananász csodálatos, természetes erejével!

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..