A kínai hernyógomba

A kínai hernyógomba

1. Alapfogalmak

A kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) a mintegy 700 tagot számláló Cordyceps nemzetség gyógyászati szempontból kiemelt jelentőségű tagja, amely Kína és Tibet 3000 m tengerszint feletti régióinak hideg, havas és mocsaras területein nő. E gomba ismerete és használata a tradicionális tibeti gyógyászatból került át a hagyományos kínai gyógyászatba. A gyógynövények gyógyhatásai területén egyébként is ebben a két országban ismerték fel a legfigyelemreméltóbb eredményeket.

A kínai hernyógomba főbb hatóanyagai:

 • kis- és nagy molekulasúlyú poliszacharidok és egyéb cukorszármazékok, fehérjék, peptidek, poliaminok és esszenciális aminosavak
 • szterolok (pl. ergoszterol, delta-3-ergoszterol, kampeszterol), telített- és telítetlen zsírsavak (pl.: palmitinsav, sztearinsav, linolsav, olajsav), továbbá policiklusos aromás szénhidrogének
 • víz- és zsíroldékony vitaminok (K- és E-, illetve B1-, B2- és B12-vitamin), ásványi anyagok (K, Na, Mg, Ca, Fe, Cu, Mn, Zn, Se, Al, Si, Ni, Sr,Ti, Cr, Ga,V és Zr)

2. A kínai hernyógomba hatásai

A különböző kísérletekben első sorban a gomba micéliumát, vizes vagy alkoholos kivonatokat, a kifejlett gomba-testből készült kivonatokat használtak. Mivel a felhasznált minták kémiai összetétele igen változatos volt, így a különböző Cordyceps készítmények esetén eltérő élettani hatásokat tapasztaltak. Fontos megjegyezni, hogy az itt közölt hatások nem a DXN Cordyceps kapszulára, hanem a kínai hernyógombára vonatkoznak. Tehát a tapasztalt kedvező élettani hatások:

 • elősegíti a vesekiválasztó folyamatokat, kóros esetben csökkenti a vér- és a fehérjevizelést
 • serkenti a máj működését és méregtelenítő funkcióját
 • csökkenti a fájdalomérzetet, fokozza a szervezet oxigén felhasználását
 • felerősíti a szervezet legyengült immunválaszait, kedvezően hat az immunrendszer aktivitására (pl. fokozza a természetes ölősejtek tevékenységét és a fagocitózist, növeli a makrofágok számát, fokozza az interleukin-2 képződését és a T-sejtek működését)
 • egyes esetekben – feltehetően kedvező immunbiológiai hatása következtében — lassítja, megállítja a tumorok képződését (pl. emlő- és tüdőrákos betegeknél), hozzájárulva a daganatos betegek immunvédekezésének helyreállításához, ezáltal növelve a betegek túlélési esélyét; nagyobb dózisban alkalmazva: az immunrendszer felfokozott működését gátló (immunszuppresszív) cyclosoprimmal azonos erősségű hatást eredményez (ennek a hatásnak a szervátültetéseknél lehet jelentősége)
 • csökkenti a károsan magas vérzsír-értékeket, főként a koleszterin- és a triglicerid-szintet, és egyéb tulajdonságai miatt is kedvezően hat a szívre (pl. gátolja a koleszterin verőérben való lerakódását, tágítja az ereket, gátolja a vérlemezkék összecsapódását, segíti a vér átfolyását az erekben)
 • kedvezően hat a szénhidrát lebomlási folyamatokra, ezáltal mérsékli a vércukorszintet
 • oldja a hörgők görcseit, segíti a letapadt káros nyák kiürülését, könnyíti a légzést
 • hozzájárul a szervezet antioxidáns kapacitásához
 • gátolja egyes baktériumok és gombák szaporodását, fejlődését
 • oldja a stresszt és a szorongást

3. Érdekességek

A szervezet erőnlétének fokozására a hagyományos kínai orvosok azt javasolták, hogy betegeik Cordyceps-et is tartalmazó erőlevest fogyasszanak! Emellett (rizzsel töltött) kacsába sütve, valamint csirke és sertéshús levesbe főzve ajánlják még ma is.

Az 1993-as szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon (Stuttgart) a kínai futónők mindenki megdöbbenésére 3 számban (1500 m, 3000 m és 10.000 m síkfutás) is arany érmet szereztek. A felkészülésük alatt az olimpiai csapat orvosának tanácsára az atléták rendszeresen kínai hernyógombát fogyasztottak. Rá egy hónapra a Kínai Nemzeti játékokon a csapat egyik tagja, Wang Junxia a VB-arany mellé újabb elismerést szerzett hazájának és a Cordyceps-nek, többek között megdöntötte a 10.000 m-es síkfutás női világcsúcsát is.

Ha Te nem is törsz ilyen babérokra, és nem is vagy élsportoló, de szeretnéd élvezni a kínai hernyógomba csodálatos élettani hatásait, akkor is van megoldás. Naponta 1 – 3 Cordyceps kapszula értékes étrend-kiegészítő, mely elősegíti a szervezeted állóképességének és ellenálló képességének erősödését.

1 Comment

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..